dilluns, 22 d’abril del 2024

 DOSSIER 16: JOSEP MARIA ONYÓS DE PLANDOLIT ÉS EL PERSONATGE QUE MÉS MEREIX SER CONSIDERAT JET-SET A OSONA, EL BAGES, EL RIPOLLÈS I LA GARROTXA PERQUÈ TÉ UN TÍTOL ARISTOCRÀTIC: ÉS BARÓ DE SENALLER I GRAMENET


Aquest empresari i aristòcrata vigatà té lligams familiars amb la família Areny Plandolit de l’alta burgesia andorrana.



Sens dubte el personatge d’Osona, el Bages, el Ripollès i La Garrotxa que més mereix ser considerat de la Jet-Set és el president de l’empresa Proquimia SA de Vic: Josep Maria Onyós de Plandolit i Serrabou.

I no perquè sigui un empresari més o menys ric (perquè de rics com ell –o més– n’hi ha d’altres) sinó perquè té un títol nobiliari. És baró de Senaller i Gramenet.

La baronia de Senaller i Gramenet va ser creada el 1803 i es va extingir el 1876. En aquella primera etapa només hi va haver 2 barons i 1 baronessa d'una família andorrana important.

Aquesta baronia es va crear per influència del bisbe de La seu d'urgell (i co-príncep d'andorra). El tercer titular va ser Guillem de Plandolit i d'Areny qui va ser la primera autoritat d'Andorra després dels coprínceps (de 1846 a 1876). I era el primer terratinent d'Andorra.

El 1985 el pare de l'actual rei Felipe VI va reconèixer aquest títol a favor de l'advocat vigatà Joaquim Onyós de Plandolit i Serrabou germà de l'actual titular que era parent de lluny de Guillem de Plandolit. 

Josep Maria Onyós rep habitualment invitacions de la Casa Reial espanyola actual per participar en actes socials com aristòcrata que és. 

Onyós també té afició a participar en caceries arreu del món. Ser baró i moure's en aquests ambients facilitat els contactes.

Proquimia ha fet en els darrers anys una important expansió internacional. Un dels secrets que hi ha aquí és quin profit n'ha tret Onyós d'aquests contactes ( si es que n'ha tret cap). 

Segurament poca gent ho sap realment. Fins ara ningú ho ha explicat de manera detallada.

Onyós té una finca d'unes cinc-centes hectàrees entre Sant Bartomeu del Grau i Oristà amb una rica casa pairal que es diu Pere-riera. 

El 2014 Proquimia va facturar uns 65 milions d'euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada