dimarts, 2 de juliol del 2024

DOSSIER 42: CREADOR COLÒNIA PUIG-REIG. Josep Pons Enrich (1811-1893) va ser un dels primers fabricants tèxtils de Catalunya. Va crear la colònia tèxtil de Puig-Reig. Aquesta família venien de Manresa. Va ser amic del general Prim i segons el llibre "La Gran Teranyina" de Roger Vinton (2017) la seva influència va fer que el tren de Barcelona a Saragossa tingués parada a Manresa i no a Igualada.
DOSSIER 41: SECTOR PELL VIC: El 2012 es va publicar el llibre "80 anys de pell a Vic (1930-2010)" editat pel Patronat d'Estudis Osonencs i escrit per Antoni Ylla-Català Genís, Antoni Riera Artés i Elisabet Ylla-Català Duran. El llibre va ser patrocinat per la Fundació Puig-Porret, el Gremi d'Adobadors d'Osona, Josep Dosta Vidal, La Doma SA, Ledexport SA i Serpels Furs SA. El sector de la pell té arrels històriques antigues i va ser molt important a Vic durant tot el segle XX fins a tenir un important desmantellament al segle XXI. El pròleg del llibre el fa Miquel Codina (de Curtits Codina) que també ver ser president del consell d'administració de l'empresa editora d'El 9 Nou. La presidenta actual d'aquesta editora és la seva filla. Bon llibre d'història del sector.
DOSSIER 40: PERE PUNTÍ LLISTA NEGRA A EEUUU: Pere Puntí Sañe va ser regidor de l’Ajuntament de Vic uns quants anys per una candidatura independent de perfil de centre-dreta. Un temps professor de màrqueting a la Universitat de Vic i la major part del seu extens currículum professional ha estat un executiu que ha tingut càrrecs importants en diverses empreses. La seva germana Mercè Puntí, d’un perfil polític semblant al germà, va ser regidora de CiU a l’Ajuntament de Manlleu també uns quants anys. L’aspecte més polèmic de la seva trajectòria professional el va viure el 2014 quan el Departament del Tresor dels Estats Units va incloure la seva empresa en una llista negra d’empreses que incomplien les sancions contra el govern d’Iran pel seu programa nuclear. Això ho hauria fet subministrant al govern d’Iran equipaments i material de terceres empreses (fent d’intermediari).