dimecres, 12 de juny del 2024

DOSSIER 39: TORNAFOCH HA PUBLICAT TAMBÉ UN LLIBRE del PRIMER FRANQUISME a Vic: EL 2018 Xavier Tornafoch Yuste va publicar "El primer franquisme a Vic (1939-1949)". Tornafoch ha estat en diversos ocasions cap de llista i regidor d'Iniciativa per Catalunya a l'Ajuntament de Vic. És un segon llibre interessant sobre aquest període després del d'Esther Farrés amb el llibre «La repressió franquista a Vic (1939-1945) que va sortir abans. Els dos treballs són molt bons per aclarir la realitat d'aquests primers anys del franquisme a Vic. Més informació veure en aquesta web Dossiers 17, 21, 23, 33 i 34.
DOSSIER 38: TOMAS FELIU (DELS FELIU D'OLOT) ESTÀ ENVOLTAT DE GENT MOLT RICA I INFLUENT A CATALUNYA DINS EL PATRONAT FUNDACIÓ PRINCESA DE GIRONA. Tomàs Feliu està envoltat al Patronat Fundació Princesa de Girona de gent important a Catalunya com per exemple principals accionistes, o directius representants d'aquests, d'empreses del nivell com ara Mango, Repsol, Coca-Cola, La Caixa, Gas Natural, Grup Godó, Planeta, Catalana-Occident, Grup Casinos, etc... Veure més informació dels Feliu a Dossier 3 d'aquesta web www.albertanglada.com
DOSSIER 37. JET-SET DE VIC DE 1902 A 1936. Molt interessant el llibre "Catalunya Vella (1902-1936") de Miquel Ylla-Català Genís publicat el 2013 pel Patronat d'Estudis Osonencs. És una entitat catalanista d'aquella època entre els socis de la qual hi havia molts destacats membres de les principals famílies adinerades vigatanes. A més a més de molta gent "normal" amb inquietuts culturals. Va ser creada el 2-2-1902 i tenia la seu a la Casa Costa edificació modernista de la Plaça Major de Vic. Els presidents van ser: Lluís B. Nadal, Josep Fatjó Vilas, Lluís Bayés Coch, Josep Ylla Alibés, Joaquim de Rocafiguera, Joan Serrabou, Lluís G. Parés, Antoni Puig, Jaume Corominas, Miquel Arumí, Josep Ricart i Josep Genís. Quasi tots cognoms molt coneguts entre la Jet-Set local. Entre els associats del pilot hi havia el músic santquirzenc Joan Baptista Espadaler que molta gent es pensa que és familiar de Ramon Espadaler actual diputat al Parlament dins el grup socialista que havia estat molts anys a CiU essent conseller de medi ambient i d'interior. Doncs no és el cas...tot i la coincidència de cognom no és familiar d'Espadaler sinó que és el meu besavi. Em dic Albert Anglada Freixer i la meva mare es deia Roser Freixer Espadaler. Era el seu avi. A St. Quirze de Besora actualment hi ha diversa gent que es diu Espadaler sense ser parents entre ells.
DOSSIER 36: JOIES DELS TOUS ALS GEGANTS DE BARCELONA. Aquesta Mercè 2023 els gegants de Barcelona han lluit joies de Tous. Veure més informació dels Tous a Dossier 10 i Od d'aquesta web. A la platja la família Tous té cinc cases (una pels pares i una per cada filla) a l'àrea de Sol Ixent del Cap de Creus. I els rànquings de fortunes els situen habitualment entre el cent més rics de l'Estat espanyol.
DOSSIER 35: CATALANA OCCIDENT I MANRESA. Grup Catalana Occident és un grup molt rendible. Practicament cada any, des d'inicis del segle XXI, reparteix dividends als accionistes. El president, i principal accionista, és Josep Maria Serra Farré i va néixer a Manresa. I un nucli del grup inicial també va començar al Bages. El grup cotitza a borsa. Serra Farré és la tercera generació. El grup factura quasi 5.000 milions d'euros i està present a uns 50 estats. Hi treballen unes 7.500 persones. El seu fill Hugo Serra Calderón es perfila com successor.
DOSSIER 34: MANUEL OÑOS DE PLANDOLIT INFLUENT CAP DE FALANGE DE VIC: Manuel Oñós de Plandolit, advocat nascut a Vic el 1903, va ser el segon cap de la Falange local des de l’entrada de les tropes franquistes el febrer del 1939. I, tot seguit, el 1940 va cessar per anar a un càrrec del Ministerio de Asuntos Exteriores. Va ser un diplomàtic i el govern de Franco el va enviar com a representant del seu govern a Mèxic i altres llocs. Així ho recull Esther Farrés al seu llibre «La repressió franquista a Vic (1939-1945)". Aquesta notícia té un gran interès perquè demostra un nivell important d’influència dins el règim d’una persona de la família Oñós de Plandolit. Els actuals propietaris del grup Proquimia de Vic tenen aquests cognoms...uns cognoms que són molt poc habituals realment. Hi ha moltes coses que sap poca gent sobre el poder franquista i algunes famílies de Manresa, Vic i Olot relacionades a empreses grans de la zona. El territori on té les seus centrals La Uvic-Ucc i zones properes. Se sabran més coses en els propers anys. Més informació sobre els propietaris de Proquimia veure Dossier núm. 16.
DOSSIER 33: PERE GIRBAU ES VA FICAR A L'AJUNTAMENT FRANQUISTA DE VIC EL 1966 COINCIDINT EN UN MOMENT D'IMPULS DEL NEGOCI FAMILIAR. Seguidament també es va ficar al món associatiu empresarial a través d'Acció Social Empresarial Catalana (que va presidir) que formava part de la Unió Internacional Cristiana de Dirigents d'Empresa. Això segons l'historiador Santi Ponce que és professor a la UVIC-UCC. Pere Girbau va morir aquest juliol del 2023 als 89 anys. Ell junt amb els seus germans (la segona generació) va reconvertir el negoci familiar en una empresa internacional del sector de la bugaderia industrial que és actualment. L'empresa la porta actualment la tercera generació de la família. Més informació sobre l'empresa veure DOSSIER 4 d'aquesta web.
DOSSIER 32: CRISTINA SERRA ÉS LA DONA DE PEP GUARDIOLA. Cristina Serra és la dona de Pep Guardiola i tenen 2 filles i 1 fill. Té uns cinquanta anys. A causa dels efectes negatius de la pandèmia sobre les seves botigues ha unificat la secció de roba masculina amb la femenina del seu conegut negoci. Serra Claret Woman and Man és al C/ Provença, 231 de Barcelona. Veure més informació a Dossier 18. https://albertanglada.blogspot.com/2023/07/dossier-18-pep-guardiola-i-la-seva-dona.html
DOSSIER 31. ARNAU ROVIRA MARTÍNEZ, ACTUAL ALCALDE DE MANLLEU, ÉS D'UNA FAMÍLIA EMPRESARIAL IMPORTANT VINCULADA A LA GRAN PATRONAL. El pare de l'actual alcalde de Manlleu va ser un dels fundadors i primer president del Consell Empresarial d'Osona, grup patronal vinculat a la Gran Patronal catalana i espanyola del Foment del Treball de Barcelona. Veure Dossier 7 d'aquesta web per conèixer més detalls dels vincles empresarials dels seus pares, germans i oncles. https://albertanglada.blogspot.com/2023/07/dossier-7-arnau-rovira-manlleu-fill-de.html
DOSSIER 30. ESPUÑA VEN A UNS 45 ESTATS. El grup Espuña té 2 fàbriques a Olot, 1 a Utrillas (Terol-Aragó) i una altra a La Pobla de Lillet. Entre les 4 fàbriques hi treballen unes 350 persones. Espuña, del sector alimentari, exporta la meitat de la seva facturació. La direcció la duen el pare (Francesc Xavier Espuña Soler d’uns 70 anys) i el fill Esteve Espuña Sargatal d’uns 40. El fill, i successor va treballar uns anys a la multinacional Samsung a Corea del Sud per fer pràctiques. Espuña també exporta a Japó i Corea del Sud. El grup treballa actualment per millorar posicions al mercat nordamericà (a EEUU i al Canadà). Espuña és present a uns 45 estats. A on més ven, a part de l’Estat espanyol, és a França, Alemanya i Portugal. També al Regne Unit.
DOSSIER 29: L'EMPRESARI VIGATÀ MIQUEL ANGLADA A LLISTA DE MOROSOS AGÈNCIA TRIBUTÀRIA. L’any 2000 l’empresari vigatà Miquel dels Sants (Miquel S.) Anglada Puigcerver va vendre una empresa seva a Cardedeu al Grup Uralita per 8.700 milions de pessetes. Inversions immobiliàries que no li van anar bé el van portar quasi a la ruïna. El seu nom ha sortit en diverses llistes de morosos d’Hisenda en els darrers anys on hi ha els que deuen més d’un milió d’euros. Aquesta setmana ha tornat a sortir en aquesta ocasió al llistat de l’Agència Tributària de Catalunya on hi deu 1.615.000 euros.
DOSSIER 28: ANNA FONT DIU EN UNA ENTREVISTA QUE EL SEU PARE HA ESTAT MOLT EXIGENT AMB ELLA. Anna Font Tanya, nascuda a Torelló el 1981, és psicologa i actual directora comercial del grup Bon Preu. En una extensa entrevista feta al bisetmanari El 9 Nou d'Osona, el Ripollès i el Moianès del divendres dia 9 de juny d'aquest 2023 la filla del Joan Font Fabregó, president del grup Bon Preu, diu que el seu pare ha estat sempre molt exigent amb ella (tot i que diu que ell ho nega). El grup Bon Preu el 2022 va facturar uns 2.000 milions d'euros i té uns dos-cents establiments comercials i seixanta benzineres per Catalunya. El grup Bon Preu va promocionant a Anna Font com a líder que ha d'heretar "l'imperi" del seu pare. Veure més informació a Dossier 2 d'aquesta web.
DOSSIER 27: RELACIÓ HABITUAL AMB CASA REIAL ESPANYOLA D'EMPRESES DEL BAGES, OSONA I LA GARROTXA. La relació més important amb la Casa Reial espanyola la tenen els TOUS de Manresa. La mare i la germana de la reina estan convidades alguns caps de setmana a casa Els Tous de tant en tant. Hi tenen amistat. I la reina en els seus despaçaments llueix a vegades productes dels Tous. Després venen els FELIU d'Olot que són membres de la Fundació Princesa de Girona. I finalment hi ha els ONYÓS de de Proquimia de Vic que el "patriarca" té el títol de Baró. Amb aquest títol el conviden a totes les festes de l'alta aristocràcia des de fa anys. De tota manera ell diu que el conviden però no hi va. En canvi, si que comparteix amb altres aristòcrates el gust en anar a caceries per diferents punts del món. L'Ajuntament de Girona ha decidit no participar en cap activitat organitzada per la Casa Reial. Veure més informació a Dossier 0d (Tous), Dossier 16 (Proquimia) i Dossier 3 (els Feliu) en aquesta web.
DOSSIER 26: NOEL ALIMENTACIÓ D'OLOT. El grup Noël Alimentació és un grup familiar que té els seus inicis en una carnisseria d'Olot de 1940. Actualment ja hi ha la quarta generació treballant-hi i la tercera continua activa dirigint el negoci. El 2018 va facturar 277 milions d'euros amb una plantilla de 1.200 persones. El 50% de les seves vendes són a Catalunya. Té 8 plantes productives a Catalunya i 3 a Aragó. Exporta el 40% de la seva facturació i els seus productes són presents en uns seixanta països. Però el 70% de la seva exportació és en països de la Unió Europea. L'alta direcció del grup la formen el matrimoni d'Anna Bosch Güell (descendent dels fundadors) i Joan Boix Sans. En algunes empreses del grup hi ha de socis del jugador del Barça Gerard Piqué i el seu pare... i també un germà de l'ex-jugador Carles Puyol Saforcada. Joan Boix va ser del 2008 al 2010 vicepresident econòmic del Barça on va fer bons contactes. L'interès de Noël pel mercat japonès ve dels Piqué perquè són amics personals de la família que es considera que té la quarta fortuna del Japó. La fàbrica de Noël per produïr Sushi és a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). La seu central del grup és a Olot.

 DOSSIER 25:


TAL COM HO VEIG. Reflexions totalment personals d'Albert Anglada. Cicle 2023/2027. Inici Maig 2023.




EL PODER. Personalment tota la vida m'ha interessat estudiar el poder en les seves múltiples formes. Fa més de 30 anys que ho faig i en tinc 53. Dels meus 2 llibres sobre les maçoneries cal destacar especialment el segon (2020) pel què fa al contingut . I en quant a l'impacte i la difusió evidentment el més important és el primer (2005). Els llibre del 2005 va ser llegit especialment a Madrid i a Barcelona, en ambients interessats pel tema de les cúpules dels partits polítics principals i de ministeris i conselleries.Són els millors llibres que dels 13 que he escrit o inspirat (3 d'ells en col·laboració amb altres autors).:

<

El primer llibre de les maçoneries que va tenir un tiratge de 9.000 exemplars entre les dues edicions va ser distribuït a totes les capitals de comunitat autònoma de l'Estat espanyol i va ser més llegit per sobre de la mitjana general a Madrid, Barcelona i València. També en zones properes a on viu l'autor -i on sóc més conegut- és a dir Manresa, Vic, Olot, Manlleu i Ripoll. I també a Granollers. El poder té les seves tàctiques i misteris Quant més poder hi ha... més sofisticades són les tàctiques. Hi ha clàssics del tema: l'italià Maquiavel especialment l'edició comentada per Napoleó Bonaparte, l'Art de la guerra del xinès Suntzu i altres semblants. :

<

Els bisbes de Vic havien arribat a tenir molt poder abans de 1714. Comentarem el cas de Cosme de Montserrat que va ser després bibliotecari i confessor a Roma d'un dels dos Papes valencians de la família Borgia.Cosme de Montserrat va ser un dels que van ajudar a que Renat d'Anjou fos Rei de la Corona d'Aragó durant un breu període temps en el caos de la guerra civil catalana del segle XV. René (Renat) d'Anjou va néixer el 1408 i va ser un precursor del què després seria el moviment cultural i artístic del Renaixement. Va ser Comte de Provença i també li van oferir i va acceptar ser Comte de Barcelona i Rei de la Corona d'Aragó. La seva mare va ser la gran protectora de Joana d'Arc que va ser una heroïna a França i la va matar la inquisió a Anglaterra. Doncs precisament va ser aquest Papa Borgia essent Cosme de Montserrat el seu confessor qui va començar els tràmits perquè Joana d'Arc (tant relacionada amb Renat d'Anjou) fos perdonada i declarada Santa (que encara ho és actualment). Veure més reflexions a Dossier Ob d'aquesta web.